Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Πρόβλημα η μετανάστευση στην Πάτρα

Σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης
ζουν Αφγανοί μετανάστες στην Πάτρα.
Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική.
Αφγανοί πρόσφυγες περιφέρονται στους
δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας...



Πέντε μήνες έχουν περάσει από την κατεδάφιση του καταυλισμού των Αφγανών προσφύγων στην Πάτρα, ωστόσο το μεταναστευτικό πρόβλημα παραμένει μελανό σημείο για την αχαϊκή πρωτεύουσα. Ο φόβος να κατακλυστεί για ακόμη μια φορά η Πάτρα από λαθρομετανάστες είναι φανερός, καθώς αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς το ποσοστό των προσφύγων που καταφτάνουν καθημερινά στην πόλη. Να τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα η Πάτρα είναι γνωστό. Η Πάτρα αποτελεί διαμετακομιστικό σταθμό των λαθρομεταναστών. Καθημερινή ήταν και είναι η εικόνα ομάδων Αφγανών στο λιμάνι, από όπου προσπαθούν να κρυφτούν στην καρότσα κάποιας νταλίκας, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν προς την Ιταλία και από εκέι στην Γαλλία, στην Αγγλία ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στο παρελθόν, ξένα τηλεοπτικά κανάλια και η γαλλική εφημερίδα Le Monde είχαν αφιερώσει ρεπορτάζ για τους Αφγανούς και παρουσίαζαν την Πάτρα μέσα από τον καταυλισμό της. Προβαλλόταν η άσχημη εικόνα της πόλης με τους 3000 περίπου μετανάστες και φυγάδες που ζούσαν πριν μερικούς μήνες στον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων της χώρας, κοντά στο λιμάνι.
Οι ίδιοι οι Αφγανοί είχαν δημιουργήσει αυτοσχέδιο καταυλισμό σε οικόπεδο στην περιοχή της Έξω Αγυιάς. Ζούσαν σε παραπήγματα, φτιαγμένα από χαρτόνια και πλαστικά, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης για την δημόσια αλλά και την ατομική υγειηνή. Το καλοκαιρί, υστέρα από το ολοκαύτωμα του καταυλισμού, σχεδόν όλοι οι μετανάστες Αφγανοί αποχώρησαν. Κλιμάκια του Δήμου Πατρέων και της Νομαρχίας Αχαϊας, μετέφεραν τους 3000 περίπου μετανάστες σε κέντρα υποδοχής προσφύγων σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, με εντολή του κ. Κατσικόπουλου, Νομάρχη Αχαΐας.. Όσοι από τους Αφγανούς πρόσφυγες διέθεταν νόμιμα έγγραφα παραμονής στην χώρα μας μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχειακές μονάδες της αχαϊκής πρωτεύουσας. Καθώς δημιουργήθηκε προσωρινά και κλειστός οργανωμένος καταυλισμός στο στρατόπεδο της πρώην ΜΟΜΑ στην περιοχή του Ρηγανόκαμπου για την εγκατάσταση των μεταναστών. Το πρόβλημα όμως της μετανάστευσης στην Πάτρα δεν λύθηκε.
Το χρονικό διάστημα που θα διέμεναν οι Αφγανοί μετανάστες σε ξενοδοχεία έχει λήξει, με αποτέλεσμα δεκάδες μετανάστες να αρχίζουν και πάλι να περιφέρονται εδώ και εκεί, στους δρόμους της Πάτρας. Κάτοικοι της αχαϊκης πρωτεύουσας βλέπουν καθημερινά ομάδες Αφγανών να αυξάνονται και να περιφέρονται κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Έντονη ανησυχία στους τοπικούς αρμόδιους φορείς της Πάτρας αλλά και στους πατρινούς πολίτες προκαλεί το γεγονός ότι Αφγανοί πρόσφυγες προσπαθούν για δεύτερη φορά να αυτοσχεδιάσουν έναν πρόχειρο καταυλισμό, αυτή την φορά κρυμμένο μέσα στο έλος της Αγυίας. Οι κινήσεις τους είναι προσεκτικές και μεθοδικές, καθώς οι αυξημένες περιπολίες της αστυνομίας, το τελευταίο καιρό δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια να κινηθούν. Για τον λόγο αυτό, κατασκευάζουν πρόχειρα παραπήγματα κατά τις νυχτερινές ώρες, μακρύα από τα βλέμματα των κατοίκων της περιοχής και κρυφά από τις περιπολίες των Αστυνομικών Αρχών της Πάτρας.
Αυτή την στιγμή, στην Πάτρα ζούν περισσότεροι από 400 μετανάστες, σύμφωνα με τον κ. Α. Φούρα, δήμαρχο Πατρών. Κοιμούνται στην ύπαιθρο και σε εγκαταλελειμένα κτίρια κατά μήκος της οδού Όθωνος Αμαλίας, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν πεινασμένοι, βρώμικοι και εξαθλιωμένοι. Κινούνται κατά μήκος του λιμανιού, προσπαθώντας να επιβιβαστούν λαθραία σε κάποιο από τα πλοία της γραμμής Πάτρας – Ιταλίας. Βέβαια, τους τελευταίους μήνες οι Δημοτικές Αρχές της πόλης έχουν τοποθετήσει συρματοπλέγματα στα κιγκλιδώματα του λιμανιού, με στόχο την απομάκρυνση και την αποτροπή των αφγανών προσφύγων να πλησιάσουν στο λιμάνι. Οι μόνιμες περιπολίες των αστυνομικών στις εισόδους του λιμανιού έχουν φέρει κατά κάποιο τροπό θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τις Αστυνομικές Αρχές. Από την πλευρά όμως των μεταναστών, η εντατική περιφρούριση και η περίφραξη του λιμανιού φαίνεται να μην τους πτοεί, καθώς πλέον συγκεντρώνονται στο Νέο Δρόμο, στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, προσπαθώντας να καταφέρουν να επιβιβαστούν κρυφά σε νταλίκες που διέρχονται και κατευθύνονται προς το λιμάνι.
Την ίδια ώρα, δεκάδες συλλήψεις Αφγανών μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Μέρα με την μέρα αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που συλλαμβάνονται από τις Λιμενικές Αρχές. Κτίρια στην περιοχή του λιμανιού που χρησιμεύουν ως ειδικές φυλακές δέχονται σε καθημερινή βάση δεκάδες Αφγανούς πρόσφυγες, αναμεσά τους και ανήλικους. Οι κρατούμενοι είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, οι συνθήκες υγειηνής είναι ακατάλληλες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι του Λιμεναρχείου Πατρών κρουούν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση του νέου λιμανιού της Πάτρας και η παραδοσή του στους πατρινούς πολίτες στο τέλος του χρόνου θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα και θα εντείνει τα ήδη υπάρχοντα.
Η μετακίνηση και η εγκατάσταση των αφγανών μεταναστών σε κέντρα υποδοχής προσφύγων εκτός των Πατρών, ως μια μορφή λύσης του μεταναστευτικού ζητήματος, φαίνεται να μην λειτούργησε αποτελεσματικά. Η κατάσταση πλέον βρίσκεται σε αδιέξοδο, οι κρατικοί φορείς θα πρέπει να αναζητήσουν αλλά περισσότερο δραστήρια και αποτελεσματικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι πατρινοί πολίτες δείχνουν αγανακτησμένοι, καθώς αισθάνονται πως η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες μέρα με την μέρα γίνεται άκρως ανησυχιτική.



Γιώτα Μωραΐτη

ΠΗΓΕΣ: http://www.skai.gr/articles/news/greece/%CE%9C%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%A0%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B1/

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=501396

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=252219&ct=61&dt=25/01/2009

Επίσης έχω κάνει και προσωπική έρευνα, είμαι από την Πάτρα, έχω προσωπικές εμπειρίες και γενικώς έχω γνώση επί του θέματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου