Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τα βλέμματα στην Κοπεγχάγη

Από τις 7 έως και τις 18 Δεκεμβρίου
διεξάγονται στην Κοπεγχάγη οι
διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης
των Ηνωμένων Εθνών για την
κλιματική αλλαγή. Αντιπρόσωποι
190 χωρών θα προσπαθήσουν να
καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία.


Στην Κοπεγχάγη είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου, καθώς έχουν ξεκινήσει από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου οι εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή. Πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς, επιστήμονες και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα της Δανίας με την ελπίδα να επιτύχουν μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και να τεθούν περιορισμοί στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την περίοδο 2012-2020.
Συνολικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ 190 χώρες θα συμμετάσχουν με τους αντιπροσώπους τους στη δεκαήμερη Διάσκεψη που θα διαρκέσει έως και τις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος τίθεται να υπάρξει μια νέα παγκόσμια συμφωνία προς αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την καταπολέμιση της υπερθέρμανσης και των συνεπειών της. Οι εργασίες της Διάσκεψης θα κλιμακωθούν σταδιακά, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής 65 αρχηγών και κρατών στις 17 Δεκεμβρίου. Οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε περικοπές στις εκπομπές αερίων και στη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις φτωχές χώρες στη μορφή βοήθειας και πράσινης λειτουργίας.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμέων Εθνών Μπαν γκι-Μουν φαίνεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Εντούτοις, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν στη Διάσκεψη οι χώρες που αποτελούν τους μεγάλους ρυπαντές και κυρίως η Κίνα και οι ΗΠΑ στις εκπομπές άνθρακα (CO2) καθώς, εκτός από το ποσοστό μείωσης, εκρεμμεί και το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας που θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα επιθυμεί να παίξει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος. Την ελληνική αντιπροσωπεία ηγείται ο Πρωθυπουργός, καθώς συμμετέχουν και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυποργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης σε ενημερωσή του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με συγκεκριμένους στόχους, ενώ υπενθύμισε τη συμφωνία για τη δέσμευση της ΕΕ στους στόχους του 20% στην οποία μετέχει και η Ελλάδα.
Ειδικότερα οι στόχοι της Ελλάδας, σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη είναι οι παρακάτω:
· Δέσμευση για μείωση κατά 30% των ρύπων μέχρι το 2020.
· Οι απόφασεις της Κοπεγχάγης να είναι δεσμευτικές παγκόσμια.
· Η Ελλάδα να κερδίσει από 500 εκατομμύρια έως και 1,5 δις μέχρι και το 2011.
Εν ολίγοις, η Ελλάδα επιδιώκει να μπεί στον χάρτη της διεθνούς διπλωματίας στηριζόμενη στο πλάνο της για « πράσινη ανάπτυξη» και να διεκδικήσει τεράστιο μερίδιο από την οικονομική ενίσχυση για την επίτευξη των στόχων. Καθώς επίσης, και η χρηματοδότηση για την μείωση των ρύπων στοχεύει στην αλλαγή τεχνολογίας στην παραγωγή, στην γεωργία, στον τουρισμό και στις υπηρεσίες μεταφορών και ενέργειας.
Στη δίαρκεια της Συνόδου, η ελληνική πλευρά προγραμματίζει εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των σοσιαλιστικών ηγετών που θα παρευρίσκονται στην πρωτεύουσα της Δανίας, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου